Aktiivisuusranneke paremman elämän avuksi

Kaupallinen yhteistyö: Fitbit | Charge 2 -aktiivisuusranneke

Moni on saattanut huomata, että seuraan omasta elämästäni saamaani ”dataa” jatkuvasti. Käyn säännöllisesti kehonkoostumusmittauksissa, punnitsen ruoka-aineet, pidän päiväkirjaa ympärysmitoista sekä painosta ja seuraan enemmän kuin mielelläni omaa palautumistani esimerkiksi sykevälivaihtelun avulla. On mielestäni hyvin kiehtovaa tietää palaudunko treeneistä ollenkaan, nouseeko sykkeeni kuinka paljon maastavetoa tehdessäni tai portaita noustessa. Kaikki tämä on tavallaan elämän dokumentointia ja on mahtavaa nähdä omien valintojensa vaikuttavan positiivisesti saatuun tietoon. Kehitystä ei välttämättä tapahdu silmin nähden hetkessä, mutta, kun palataan ajassa vuosi tai pari taaksepäin, ovat muutokset merkittäviä.

Nykyään aktiivisuusrannekkeet ovat nousseet suureen suosioon. Niitä näkee joka puolella — ihmisiä selvästi kiinnostaa enemmän ja enemmän fyysinen ja psyykkinen terveys, joka on äärimmäisen hyvä asia. Tähän päivään mennessä en ole henkilökohtaisesti koskaan omistanut itse aktiivisuusranneketta. Ihmeellistä kyllä, kun miettii kuinka paljon minua nämä asiat kiinnostavat ja miten paljon käytän aikaa fyysisen kuntoni kehittämiseen. Asiaan on kuitenkin nyt tullut muutos. Hankin aktiivisuusrannekkeen muutamia viikkoja takaperin ja hankintaan olen enemmän kuin tyytyväinen. Taas yksi lisäkeino elämän dokumentoimista varten, mahtavaa!

aktiivisuusrannekeAktiivisuusranneke Charge 2

Teknologia on kehittynyt niin pitkälle, että aktiivisuusrannekkeissa on todella paljon erilaisia loistavia ominaisuuksia. Käytän Fitbit merkkistä ja Charge 2 mallista ranneketta, joka tosiaan sisältää kaikki ominaisuudet mitä vain keksin kaivata. Eniten hyödyntämäni ominaisuudet ovat sykkeen seurantaa vuorokauden eri aikoina ja treeneissä ajastan sarjojen välissä olevat tauot sekuntikellon avulla. Olen myös oppinut katsomaan päivämäärän sekä kellonajan aktiivisuusrannekkeesta. Aikaisemmin ranteessa kulkevat ajankertojat ovat olleet ainoastaan koristeena, koska kännykkä tulee ikään kuin automaationa taskusta, aina kelloa etsiessä. Tässä aktiivisuusrannekkeessa on nimittäin sellainen mahtava ominaisuus, että yläraajaa nostaessa sen näyttö aktivoituu ja paljastaa kellonajan sekä päivämäärän. Todella kätevä ominaisuus esimerkiksi iltalenkillä, kun on hämärää tai yön pimeydessä.

Pidän ranneketta oikeastaan ympäri vuorokauden, koska se mittaa myös unenlaatua sykkeen kautta (siinä on jännittävä tieto seurattavaksi, josta varmasti moni hyötyisi). Tietysti on myös mielenkiintoista seurata kuinka monta askelta päivän aikana tulee otettua ja aina, kun kuuluisa 10 000 askeleen rajapyykki tulee vastaan, niin ranneke juhlii sitä ilotulitusten saattelemana. Aktiivisuusranneke myös motivoi aika-ajoin kuinka monta askelta vielä puuttuu, jonkin tietyn askelmäärän saavuttamisesta. Askelia on jotenkin hyvin koukuttavaa seurata ja olen huomannut joinain päivinä käveleväni ”ylimääräistä” ympyrää, että saisin 10 000 askelta täyteen. Tavoitteen saavuttaminen tuottaa kummallisen suurta mielihyvää.

Yhtä ominaisuutta täytyy hehkuttaa ylitse muiden. Koska pidän kirjaimellisesti aina puhelinta äänettömällä, niin usein puhelut menevät aivan ohi. Aktiivisuusranneke värähtää kahdesti puhelun merkiksi, joten enää mikään puhelu ei mene minulta ohitse. Suorastaan fantastinen ominaisuus, jos minulta kysytään.

Aktiivisuusranneke motivoi liikkumaan

Tavallisesti rannekkeen näyttö on pimeänä akun säästämisen takia. Se kuitenkin aktivoituu itsestään lepotilasta, kun sitä vähänkään liikuttaa (liikeanturit todella herkät) ja aina aktivoituessa rannekkeella on jotain sanottavaa, kuten: ”Oh, Hello!”, ”Today is the day” tai ”BOOM”. Tämä ominaisuus huvittaa minua suuresti, mutta samalla tuo hymyn huulille. Välitön ja motivoiva kaveri.

Voisin hyvin kuvitella, että aktiivisuusmittarit pystyvät lisäämään ihmisten aktiivisuutta ja omaa tietoisuutta monella tavalla terveytensä suhteen. Niin jopa minulle on käynyt. Minulle, joka kuitenkin yrittää liikkua aktiivisesti, säännöllisesti ja tavoitteellisesti.

aktiivisuusrannekeElämän dokumentointi

Teknologian kehittyminen ei pysähdy ja myös aktiivisuusrannekkeiden data siirtyy suoraan erilaisiin palvelimiin. Fitbitillä on oma kännykkä appi, jonka kautta kaikkea rannekkeen mittaamaan dataa pystyy seuraamaan — tietokonetta ei esimerkiksi tarvita, muuta kuin rannekkeen lataamiseen (akku kestää noin 7 päivää). Kaikin puolin tyylikäs ja toimiva ohjelma, jonka kautta näkee jokaisen päivän aktiivisuustason ja myös unijaksot, mikäli päättää pitää aktiivisuusranneketta öisin. Appi kertoo muun muassa sykkeen reaaliajassa, askelien määrän, kuljetut kilometrit, noustut portaat ja kulutetut kalorit. Ohjelman kautta pystyisi pitämään myös ruokapäiväkirjaa ja siihen voisi asettaa tavoitepainon sekä tavoitteelle deadlinen, jonka mukaan ohjelma laskee kuinka paljon kaloreita kuuluisi vuorokauden aikana kuluttaa tavoitteen saavuttamiseksi. En kuitenkaan itse hyödynnä näitä ominaisuuksia, ettei elämä aivan liikaa teknologisoidu, pidän niistä tiedoista kirjaa omin avuin.

Kaiken kaikkiaan aktiivisuusrannekkeiden avulla pystytään keräämään parhaimmassa tapauksessa todella paljon hyödyllistä tietoa ja näiden tietojen kautta voidaan lähteä kehittämään omaa terveyttä parempaan suuntaan.

Tieto on ylivoimaa, kun jokainen askel merkitsee.


Tutustu enemmän tuotteisiin, teknologiaan ja tutkimustietoon Fitbitin kotisivuilla.
Fitbit löytyy myös Instagramista tunnuksella @fitbit.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *