Salisoittolista: musiikista tehoja treenaamiseen

Tässä artikkelissa kerron miten treenimusiikki kannattaa valita ja salisoittolista rakentaa sekä esittelen kolme salisoittolistavaihtoehtoa, joita myös itse käytän!

Toiset viihtyvät hiljaisuudessa ja pystyvät ottamaan itsestään kaiken irti vain kuunnellen oman sydämensä ääntä ja sykkeen kiihtymistä. Toiset tarvitsevat keskittyäkseen ja rauhoittuakseen musiikkia (kuulun itse tähän ryhmään). Kuuntelen musiikkia aina: autossa, ruokaa laittaessa, lenkillä, salilla, kirjoitelmaa kirjoittaessa ja myös tätä tekstiä tehdessäni. Tarvitsen sitä — pystyn keskittymään paremmin jonkin rytmin soidessa taustalla. 

Musiikista saan voimaa, iloa ja mielenrauhaa. En yksinkertaisesti viihdy hiljaisuudessa — paitsi nukkuessani. Henkilökohtaisesti minulle uppoaa kaikenlainen musiikki laidasta laitaan, enkä lähde tyylisuuntien paremmuuksia vertailemaan. Esimerkiksi yksin ollessani saatan kuunnella Andrea Bocellia, hän on sokea oopperalaulaja, joka saa ihoni kananlihalle.

Musiikilla on voima inspiroida, motivoida ja kohottaa meitä monilla elämämme osa-alueilla. Olipa kyseessä mikä tahansa fyysinen harjoittelu, musiikilla voi olla merkittävä rooli suorituskykymme parantamisessa.


Miksi kuunnella musiikkia salilla?

Oletko olut salilla jossa ei soi musiikki? Jos olet, niin onnistuiko treeni yhtä hyvin kuin aikaisemmin musiikin kanssa? Itse olen ollut saleilla, joissa musiikkia ei ole ollut syystä tai toisesta. Ja voin rehellisesti sanoa etten saanut itsestäni irti niin paljon kuin tavallisesti — ehkä se on vain mielen heikkoutta…

Mutta kuvittele tilanne, kun vieressäsi 100 kiloinen lihasvuori tekee maastavetoa suurilla painoilla ja paiskoo painoja tantereeseen. 10 rautalevyä kolahtavat jokaisella nostolla toisiaan vasten, ei ole lukkoja jotka pitäisivät painot paikallaan — tuskin edes paljoa auttaisi. Ja tälle lihasvuorelle ei riitä yksi toisto, eikä kaksi, hän tekee niitä kaksitoista! Jokaisella toistolla lattia tärähtää, peilit helisevät ja huone kaikuu hiljaisuuttaan — tärähdyksestä ja painojen toisiinsa paiskautumisesta lähtevä ääni repii joka toistolla sisintäsi…

Pystyisitkö keskittymään? Henkilökohtaisesti en pystyisi.

Salisoittolista

Musiikin hyödyt harjoitellessa

Salisoittolista on vastaus. Musiikin avulla voit siirtää ajatuksesi muualle, keskittyä ja psyykata itseäsi tulevaa koitosta varten. Niin itse teen. Pystyn keskittymään kaikin mahdollisin tavoin seuraavaa sarjaa ja jokaista tulevaa toistoa varten. Musiikki sulkee ympäriltä kaiken muun, oli se sitten puheen sorinaa tai rautojen kilinää. 

Salilla ei kuitenkaan mikä tahansa musiikki ”toimi” — tietysti henkilökohtainen makuasia. Mutta mitä itse salimusiikilta toivon ja haen: sanomaa, fiilistä ja tempoa. Mielellään vieläpä edellä mainittuja kaikkia yhdessä!

Musiikin harjoittelun psykologiset ja fysiologiset hyödyt ovat hyvin dokumentoituja. Katsotaanpa tarkemmin, kuinka musiikki voi vaikuttaa positiivisesti harjoitteisiimme.

Psykologiset edut

1. Motivaatio ja energia
Yksi suurimmista eduista musiikin yhdistämisestä harjoitteluun on sen kyky lisätä motivaatiota ja energiatasoa. Esimerkiksi nopeatempoinen musiikki voi auttaa sinua selviytymään harjoittelun haastavista hetkistä, mikä saa sinut tuntemaan olosi motivoitunemmaksi ja energisemmäksi jatkaaksesi. Oikea musiikki voi antaa syvyyttä harjoitukseesi ja auttaa sinua ylläpitämään positiivista ajattelutapaa koko ajan.

2. Mielialan parantaminen
Musiikilla on voima vaikuttaa tunteisiimme ja mielialaan. Emotionaalisesti resonoivan musiikin kuunteleminen voi parantaa mielialaasi, vähentää stressiä ja lisätä onnellisuuden ja nautinnon tunnetta harjoitusten aikana. Se voi myös auttaa kääntämään mielesi pois negatiivisista ajatuksista tai väsymyksestä, jolloin voit pysyä keskittyneenä ja sitoutuneena harjoitteluun.

3. Häiriö väsymyksestä
Musiikki voi toimia häiriötekijänä fyysisistä väsymyksen ja epämukavuuden tuntemuksista harjoittelun aikana. Kun ylität rajojasi ja tunnet itsesi väsyneeksi, musiikki voi kääntää huomiosi pois epämukavuudesta ja saada sinut tuntemaan olosi keskittyneemmäksi ja motivoitunemmaksi jatkamaan. Tämä voi auttaa sinua pidentämään harjoittelusi kestoa ja intensiteettiä, mikä johtaa lopulta parempiin tuloksiin.

Fysiologiset edut

1. Lisääntynyt kestävyys ja jaksaminen
Tutkimukset ovat osoittaneet, että musiikin kuuntelu voi lisätä kestävyyttä harjoittelun aikana. Musiikin rytmi ja tempo voivat esimerkiksi synkronoida liikkeitäsi, mikä auttaa sinua säilyttämään tasaisen tahdin ja rytmin. Tämä voi johtaa parempaan kestävyyteen ja suorituskykyyn sekä viivästyneeseen väsymyksen tunteeseen.

2. Vähentynyt koettu rasitus
Musiikki voi myös vaikuttaa käsitykseemme ponnisteluista harjoituksen aikana. Kun kuuntelet musiikkia, josta pidät, saatat kokea harjoittelusi vähemmän rasittavana tai väsyttävänä. Tämä voi johtaa parempaan suorituskykyyn ja lisääntyneeseen harjoittelun intensiteetin sietokykyyn, jolloin voit työntää itseäsi pidemmälle.

3. Tehostettu palautuminen
Palautuminen on tärkeä osa mitä tahansa harjoitusohjelmaa. Rauhoittavan ja rentouttavan musiikin kuunteleminen harjoituksen jälkeisen palautumisen aikana voi auttaa vähentämään stressiä ja ahdistusta, alentamaan sykettä ja parantamaan yleistä rentoutumista. Tämä voi auttaa nopeampaa palautumista ja valmistautumista seuraavaan harjoitteluun.

Salisoittolistan valinta

Miten valita treenimusiikkia?

Musiikissa on oltava jokin sanoma tai tarina joka saa motivoitumaan ja taistelutahdon esille. Musiikissa pitää olla sitä tiettyä fiilistä joka pitää otteessaan koko ajan, kesken kappaleen ei saa tulla mitään huonoa kertosäettä mikä laskee tunnelmaa — kokonaisuuden on oltava kunnossa, yksi osuus ei riitä. Tempo. Usein ei edes tarvita sanoja, kunhan musiikki vie sinut mennessään. On se sitten jykevät basson tärähtelyt tai rytmi joka saa mielesi hereille. Sykkeen on pysyttävä harjoituksen aikana koholla ja motivaatiotasojen pilvissä, joten todella rauhallinen musiikki joka laittaa kroppasi yöpuulle on vain yksinkertaisesti väärä ratkaisu!

Millasta musiikkia sitä salilla sitten tulee kuunneltua? Salin ulkopuolella kuuntelen musiikkia aivan laidasta laitaan, iskelmistä raskaaseenkin musiikkiin. Mutta salilla kuuntelen ”mahtipontista” musiikkia, siinä pitää olla jotain sanomaa, mielellään elämää käsitteleviä ja motivaatiota antavia. Haluan myös saada biisejen sanoista selvää, sellanen örinä musiikki ei oo mua varten.

Oikean musiikin valitseminen harjoituksiin on välttämätöntä sen hyödyn optimoimiseksi. Tässä on joitain tekijöitä, jotka on otettava huomioon valittaessa musiikkia harjoitusrutiiniin:

1. Tempo ja rytmi

Valitsemasi musiikin tempo ja rytmi voivat vaikuttaa suuresti harjoitussuoritukseen. Pirteä ja nopeatempoinen musiikki tasaisella rytmillä voi auttaa sinua ylläpitämään tasaista tahtia kardioharjoittelun, kuten juoksun tai pyöräilyn, aikana. Toisaalta hitaampi ja rytmisempi musiikki voi olla ihanteellista voimaharjoitteluun tai venyttelyyn, sillä se voi auttaa keskittymään liikkeihisi ja ylläpitämään oikeaa suoritustekniikkaa.

2. Musiikkigenre ja henkilökohtaiset mieltymykset

Haluamasi musiikin genrellä voi olla merkittävä rooli sen tehokkuudessa harjoittelun aikana. Jotkut ihmiset saattavat pitää mieluummin iloisista ja energisistä genreistä, kuten pop, hip hop tai elektroninen, kun taas toiset voivat löytää motivaatiota rockista, metallista tai klassisesta musiikista (kuten allekirjoittanut). On tärkeää valita musiikkia, joka vastaa henkilökohtaisia mieltymyksiäsi ja sopii harjoitteluun.

Kokeile eri genrejä löytääksesi sinulle parhaiten sopivan.

3. Biisien sanat ja viesti

Myös valitsemasi musiikin sanat ja viesti voivat vaikuttaa harjoittelukokemukseesi. Jotkut ihmiset voivat löytää inspiraatiota ja motivaatiota sanoituksista, jotka välittävät positiivisia viestejä tai kertovat tarinan, kun taas toiset saattavat suosia instrumentaalista musiikkia ilman sanoituksia. Mieti musiikin sanoituksia ja sanomaa sekä sitä, kuinka se sopii harjoitustavoitteidesi ja ajattelutapasi kanssa.

4. Äänenlaatu ja äänenvoimakkuus

Harjoittelun aikana kuuntelemasi musiikin äänenlaatu ja äänenvoimakkuus voivat myös vaikuttaa sen tehokkuuteen. Valitse korkealaatuiset musiikkitiedostot tai suoratoistopalvelut, jotka tarjoavat selkeän ja terävän äänen. Muista lisäksi säätää äänenvoimakkuus tasolle, joka on mukava ja turvallinen korvillesi. Liian kova musiikki voi häiritä ja mahdollisesti haitata kuuloasi, kun taas liian pehmeällä musiikilla ei välttämättä ole toivottua vaikutusta harjoitussuorituskykyysi.

5. Soittolistat ja sovellukset

Mukautettujen musiikkisoittolistojen luominen tai musiikkisovellusten käyttäminen voi olla loistava tapa parantaa harjoittelukokemustasi. Voit kuratoida soittolistoja, jotka vastaavat harjoittelutavoitteitasi, mielialaasi ja mieltymyksiäsi. Monet musiikkisovellukset tarjoavat myös ominaisuuksia, kuten tempon sovitus tai valmiit harjoitussoittolistat, jotka voivat helpottaa oikean musiikin löytämistä harjoitusrutiiniisi.

Salisoittolista ja kuulokkeet

Valmiit salisoittolistat

Kun tarkemmin miettii niin salisoittolistan tekemisestäkin saisi melkein ydinfysiikkaa, jos oikeasti tahtoisi. Esimerkiksi alkulämmittelyn aikana voisi soittaa hieman rauhallisempaa musiikkia. Jos musiikkia ollenkaa… Erilaisia motivaatiopuheita on internet pullollaan joista osa varmasti saa ihmisen kuin ihmisen sellaiseen mielentilaan, että vuorten siirtäminenkään ei olisi ongelma. Sellaisia puheita, kun lataa pari treenin alkuun niin varmasti tietää minkä takia siellä ollaan, miksi saattaa koskea ja hiki virrata.

Treenin edetessä biisien tempo lisääntyy, syke nousee jo pelkän musiikin ansiosta. Mitä raskaammiksi sarjat käyvät ja mitä ikävemmät liikkeet sinua odottavat niin sitä mukaan astuu kuvioihin kaikkein raskaimmat biisit. Ne biisit, joista saat eniten motivaatiota ja jotka pystyvät herättämään kaikki vaistosi! Loppujäähdyttelyssä voidaan asteittain siirtyä taas kevyempään musiikkiin, koska tarkoitus on saada syke laskemaan ja lihakset palautumaan. 

Miltä nykyinen salisoittolistani näyttää?

Seuraavaa soittolistaa ei ole kasattu yllä olevien pohdintojen pohjalta, vaikka äärimmäisestä omistautumisesta se kertoisikin. Kappaleet eivät siis ole missään tietyssä järjestyksessä (HUOM! Kaikki linkit vievät Youtubeen ja avautuvat uuteen välilehteen).

Salisoittolista 1 (2023)

Viimeisin salisoittolista, jossa jokainen biisi on mietitty tarkasti, aina sanoista soittolistalla olevaan sijaintiin asti. Nauti!

Salisoittolista 2

1. Manafest – No Plan B

2. Rob Bailey & The Hustle Standard – Beast

3. Trapt – Bring It

4. Sixx: A.M. – This Is Gonna Hurt

5. Skillet – Monster

6. Amaranthe – Hunger

7. Papa Roach – Face Everything And Rise

8. Eminem – Phenomenal

9. Disturbed – The Game

10. Adelitas Way – Cage the Beast

11. Linkin Park – Wretches And Kings

12. Breaking Benjamin – I Will Not Bow

13. Bullet For My Valentine – You Want a Battle?

14. P.O.D. – Alive

15. Two Steps from Hell – Heart of Courage

Salisoittolista 3

1. NO GIVING UP NOW – CROSSFADE

2. RAISED BY WOLVES – FALLING IN REVERSE

3. UNBREAKABLE HEART – THREE DAYS GRACE

4. REMEMBER THE NAME – FOR MINOR

5. ONE FOR THE MONEY – ESCAPE THE FATE

6. OPEN YOUR EYES – GUANO APES

7. GO HARD OR GO HOME – ROY JONES JR.

8. CAN’T BE TOUCHED – ROY JONES JR.

9. ASHLEY – ESCAPE THE FATE (Hyvän fiiliksen biisi.)

10. TERÄSKEHÄ – MC MANE    (Vanha kunnon!)

11. HERE COMES THE BOOM – NELLY

12. FALSE PRETENSE – THE RED JUMPSUIT APPARATUS

13. THE ENEMY – PAPA ROACH

14. UNDEAD – HOLLYWOOD UNDEAD

15. THE WEBS WE WEAVE – ESCAPE THE FATE

Motivaatiopuheet

Musiikkia löytyy aivan joka lähtöön ja niin löytyy myös motivaatiopuheita. Hyvät motivaatiopuheet ajavat välillä asian musiikkiakin paremmin. Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Ohessa muutama motivaatiovideo joihin on kasattu yhteen useista eri puheista parhaimpia osuuksia:

Through Hell – Motivational Video

Born To Succeed – Motivational Video

Never Quit – Motivational Video

Why Do We Fall – Motivational Video

How Bad Do You Want It – Motivational Video

Be Phenomenal – Motivational Video

Tälläisiä videoita tulee katsottua tosi usein, aivan mahtavia. Kyseiset videot oon kattonu valehtelematta 30 kertaa. Videoiden ääniraidat löytyy myös mun toiselta soittolistalta erikseen. Suosittelen lämpimästi! Muuttuu hieman asenne asioihin.

Siinäpä se, toivottavast löysit itsellesi uutta treenimusaa ja uutta motivaatiota näiden linkkejen myötä.

FAQ | Salisoittolista

Miten musiikki tehostaa harjoittelua

Musiikin on osoitettu vaikuttavan positiivisesti harjoitussuoritukseen. Se voi auttaa lisäämään motivaatiota, parantamaan mielialaa ja kääntämään huomion pois väsymyksestä tai epämukavuudesta tehden harjoituksistasi nautinnollisempia ja tehokkaampia. Musiikki voi myös auttaa määrittämään harjoituksille rytmin tai tahdin, mikä auttaa sinua pysymään tahdissa ja ylläpitämään tasaista tempoa.

Voidaanko harjoitteluun käyttää mitä tahansa musiikkia vai onko olemassa tiettyjä genrejä, jotka toimivat parhaiten?

Harjoittelumusiikin valinta on subjektiivinen ja riippuu yksilöllisistä mieltymyksistä. Kuitenkin tiettyjä genrejä tai kappaleita, joissa on nopea tempo, voimakkaat rytmit ja motivoivat sanoitukset, käytetään yleisesti harjoitteluun, koska ne voivat lisätä energiatasoa ja stimuloida liikettä. Eri genrejen kokeileminen tai henkilökohtaisten soittolistojen luominen voi auttaa sinua löytämään harjoitusrutiinisi parhaiten sopivan musiikin.

Voiko musiikkia käyttää kaikenlaisiin harjoituksiin vai onko se tehokkaampaa tietyissä harjoituksissa?

Musiikkia voidaan käyttää erityyppisissä harjoituksissa, mukaan lukien kardio-, voima- ja liikkuvuusharjoituksissa. Se voi auttaa parantamaan motivaatiota, keskittymistä ja suorituskykyä erityyppisissä harjoituksissa. Musiikin tehokkuus voi kuitenkin vaihdella yksilöstä ja harjoituksesta riippuen. On tärkeää löytää se, mikä toimii parhaiten sinulle ja sopii harjoitusrutiineihisi.

Yhteenveto treenimusiikista

Jos treenaan yksin niin tykkään siitä, että on kuulokkeet mukana ja musiikki pauhaa korvissa. Pystyn keskittymään suorittamiseen paljon paremmin ja voin sulkea kaiken muun ulkopuolelle suorituksen ajaksi. En tosiaan ole niitä, jotka menevät salille juttelemaan – menen tekemään töitä, vaikka sosiaalinen muuten olenkin. Harvoin ihmiset tulevat mitään puhumaan, jos sulla oikeesti on ne kuulokkeet korvissa, lihakset jännitettyinä ja katse murhaavan päättäväinen.

Musiikin avulla pystyy sulkemaan tosiaan ne häiriötekijät ulkopuolelle. En kuule muiden keskusteluja tai rautojen pauketta, jotka sitten saattavat häiritä keskittymistä. Joillekkin sali on vain sosiaalinen tilaisuus ja treenaaminen on toissijainen juttu, ehkei se palvele kuntosalin tarkoitusta, mutta kukin tavallaan!

Miltä salisoittolista sinulle näyttää?

Musiikista on moneksi, ota siitä kaikki hyöty irti!
Tee persoonallinen salisoittolista ja nauti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *